Solkysten
Læs Solkysten
AAEstates
Bolig-udland
BoConcept Mijas
SOLKYSTEN - Februar 2011
Der kæles om dig på Valparaíso
Hvis du endnu ikke har hørt om denne restaurant, er du måske ny på kysten, for her er det svært at finde nogen, som ikke kender Valparaíso.
Den har været åben i mere end 25 år, og brødrene Raffaele og Vittorio Morelli elskede hjertebarn nyder godt af et halvt århundredes erfaring.

Jeg siger hjertebarn, for når du hører Raffaele fortælle, bliver du klar over at restauranten er hans liv. Den får stadig al hans opmærksomhed, som om det var første dag på jobbet, for den er et kald og en lidenskab.
Sandheden er at man bemærker det som gæst, og sætter stor pris på mange ting. En af dem er at ejeren selv tager venligt imod i døren, og ved afskeden ønsker godaften med en rose – til damerne, forstår sig.

Under vores besøg styrer Raffaele restauranten, som om han dirigerede et orkester, og der kommer en harmonisk melodi ud af det hele: råvarer, køkken, betjening og omgivelser. Det lykkes, fordi alle medlemmer af personalet kender deres rolle lige så godt. Tjenerne og køkkenets medarbejdere er også veteraner, der er vokset op under mesterens vejledning. Det er sjældent, at noget smutter, og sker det alligevel, løses problemet hurtigt og effektivt. Ejerne lægger vægt på at gæsterne tager hjem med dette indtryk, og at de altid føler sig hjemme på Valparaíso. Det er prisværdigt i disse tider, hvor mange klager over den dårlig service, selv om krisen burde inspirere branchen til at blive bedre.

Restauranten følger den samme rutine som altid: aperitif på terrassen, levende musik, opera af en mere end acceptabel tenor, flamenco om tirsdagen, og i sommerhalvåret chill out ved poolen indtil kl. 16. Det dannede grundlag for successen, men desuden overrasker køkkenet hver sæson med nyskabende kreationer på trods af restaurantens klassicisme. Snak ikke med brødrene Morelli om nouvelle cuisine - de er ikke længere tilhængere af det, men det afholder dem ikke fra at vove sig i kast med kreationer som tomatsuppen med appelsin, udsøgt takket være den harmoniske kombination af forskellige smagsindtryk. Et andet eksempel er hjortekødet med en sauce af sorte kirsebær. Kødet er overraskende mørt, og saucen mild med en udpræget smag af frugten.

Min opmærksomhed fangedes også af Barsfilet a la Acqua Locca, som hørte til dagens anbefalinger (der er altid nogle, tillpasset efter markedsudvalget). Den serveredes med tomatsauce, hvidvin og stærk rød peber, og et akkompagnement af let ovnbagte cherrytomater. Skøn kombination, og ikke alt for stærk, skønt det er sandt at råvarerne smager af mere, når kvaliteten som her er den bedste.

Vinkortet er velassorteret, både med nationale og internationale vine.  Selvfølgelig mangler der ikke nogle fra værternes italienske hjemland, både hvidvin, mousserende vine og rødvine til rimelige priser. Der er flere champagne-typer, gode franske og mere eksotiske som en chilensk Chardonnay og en australsk eller sydafrikansk Shiraz, som den spanske Cava dog ikke behøver at misunde noget.

Valparaíso i februar I februar er Valparaíso kun åben om aftenen (undtagen om søndagen, hvor den åbner ved middagstid). I månedens løb er der flere særlige arrangementer, hvis man har brug for en undskyldning til at aflægge et besøg. Forresten er restaurantens meget fleksible omgivelser også velegnede til arrangementet af fester og arbejdsmøder for større grupper, lige fra 20 til 200 personer. Hver aften indtil den 10. februar er der Semana Gastronómica Italiana, hvor gæsterne kan nyde en menu af rent italienske retter, klassiske og moderne, for 25 euro (drikkevarer ikke inkluderet). Prøv f.eks. en pasta til forret, eller ostefyldte champignoner. Til hovedret kan du vælge en Ternera Braseada con arroz (braiseret kalvekød med ris). Desserten kan være Profiteroles (vandbakkelser med fyld), Tiramisu eller en Crepe al Amaretto (pandekage med italiensk likør)... De italienske desserter behøver ingen nærmere præsentation. Omkring San Valentín (i dagene 12.-15. februar) planlægger Valparaíso også noget specielt til overkommelige priser. Fra den 15. februar og frem venter restaurantens Menús Internacionales, hvor gæsterne vælger fra et sjovt menukort med retter fra hele verden. Således kan du f.eks. eksperimentere med græsk salat eller Chourba (marrokansk nuddelsuppe) til forret, efterfulgt af indisk Tandoori kylling eller Danske Fricadella med tranebærsovs. (Det bliver interessant at se, hvordan den italienske kok Silvio vil løse den uvante opgave.) Til dessert kan du jo bestille en irsk Bailey-mousse eller en Créme Brulée med rom og brasiliansk lime. Sidst, men ikke mindst, er der hvert år en event kaldet Rat Pack Night, der finder sted den 25. februar. Til minde om den berømte trio, der bestod af Frank Sinatra, Dean Martin og Sammi Davies Jr., optræder der denne aften en trio, der formår at få selv den sløveste gæst op af stolen. Det er nødvendigt at reservere i god tid, da der hurtigt bliver fyldt op.
Restaurant Valparaíso

Landevejen Fuengirola-Mijas, km. 4
Tlf. 952 485 996.
Om vinteren er der bortset fra søndag kun åbent om aftenen. Køkkenets åbningstider er 19.30-24. Om søndagen åbnes der også 13-16.

Bedømmelse
Bedømmelsen foretages på en skala fra 1-10:

Madkvalitet/pris:  7,5
Vinkælder: 7,0
Brød:  7,0
Kaffe:  6,5
Betjening:  8,0
Miljø:  7,5

Total:  7,5La Cuenta

Forretter:
Sopa de Tomate y Naranja (tomatsuppe med appelsin)     12,00 €
Tartar de Salmón (laksetartar)  16.00 €

Hovedretter:
Filetes de Lubina al Acqua Locca (Barsfiletter a la Acqua Locca)   20,00 €
Venado con salsa de cerezas negras (hjortekød med kirsebærsauce) 18,50 €        
       
Desserter:
Frambuesas a la pimienta con helado (hindbær a la pimienta med is)   6,00 €
Sorbete de limón con Vodka y Prosecco (citronsorbet med vodka og prosecco)   5,00 €   

Vin:
Marqués de Riscal (hvidvin)    18,00 €
Brød        4,00 €
2 kaffe     3,00 €
Regningen for to personer løber op i 102,50 euro.    
Navarrete
Advokat Thykier & Rahbek

Bestil Håndbog
Lejligheder og villaer i Spanien til salg og leje
Kontakt Solkysten
Legal