Solkysten
Læs Solkysten
BoConcept Mijas
Bolig-udland
AAEstates
SOLKYSTEN - Oktober 2011
Som i de gamle dage på landet
For et par uger siden har Sidrería Navarra beriget egnens udbud inden for gastronomi og fornøjelse.
Der er kommet et koncept til Costa del Sol, som er usædvanligt for disse breddegrader, og mere karakteristisk for Nordspanien – Asturien, Baskerlandet og Navarra. Men det er faktisk meget velegnet til efterårssæsonen, som vi lige har taget hul på.

Mad i stalden 
Oprindelig var et sidrería – en ciderkælder - meget anderledes end i dag. Det er sjovt at vide, at de var beliggende i kvægstaldene, hvilket gjorde det muligt at bevare en behagelig temperatur for cideren.
I de samme lokaler var der nogle grille, hvor man tilberedte de højreb, som kunderne selv medbragte. Der var ingen siddepladser, og mens kunderne smagte på sæsonens cider, kunne de iagttage, hvordan køerne blev malket et par meter væk.

Indehaveren af ciderkælderen opkrævede en indgangspris, og til gengæld stillede han grill til rådighed, tilbød kunderne al den cider, de kunne drikke, og serverede en dessert baseret på ost, nødder og kvæde. Den dag i dag kan man stadig finde en bar hist og her i Nordspanien, hvor man har bevaret denne tradition.

Men nu til dags er det dog normalt, at man finder ciderkældre med en mere kommerciel stemning - tættere på at ligne en restaurant med en enkelt menu.

Mere tilgængelig pris
Det er, hvad man finder i Sidrería Navarra, som familien Herrero har indrettet i den gamle vinkælder under Casa Navarra (en autentisk institution i området med 24 års historie).

De fleste, som har besøgt Casa Navarra, vil sikkert være enig med mig i, at kvaliteten af råvarerne er fremragende og en ærlig afspejling af det, som Navarra-regionen tilbyder. Grøntsager og urter er resultatet af regionens klima og dens frodige og frugtbare jord. Beliggenheden ved Biscayabugten forklarer traditionen med fremragende fisk og skaldyr, og tilberedningen kan sagtens måle sig med baskernes, der har ry for deres fortræffelighed på dette område.

Kødet er måske det, der i løbet af årene har tryllebundet kunderne mest, da oksehøjrebene på over 1,2 kilo udgør nogle skønne mundfulde. På restauranten arbejdes der kun med sterile køer, dvs. uden unger, der er fedet op og slagtet efter mange års opdræt. Men det er klart, at alt dette gør prisen høj – 60 euro og derover pr. spisegæst.

Den nye satsning med Sidrería Navarra er også interessant, fordi man for en meget tilgængelig pris (30 euro pr. person) får et godt indtryk af maden fra dette køkken, samtidig med at man tilbringer en anderledes og virkelig behagelig stund.

Afslappet atmosfære
Menuen i denne ciderkælder begynder med nogle virkelig imponerende små chorizoer i cider. Noget af det bedste vi har prøvet. Derefter serveres auberginer med honning af rørsukker, skåret i aflange forme og yderst veltilberedte, hvilket gør at man kan påskønne deres saftighed meget mere. Derefter falder niveauet en lille smule med torskeomeletterne, da vi syntes fisken var en smule tør.

Efter disse forretter bliver det udsøgte oksehøjreb serveret sammen med grøn salat, løg og pommes frites. Og til sidst, traditionen tro, kommer der nogle små tallerkner med ost og hjemmelavet kvæde på bordet. Alt dette bliver akkompagneret af en rigtig lækker cider, og man kan drikke alt det, man vil – eller kan.

Spisesalonen er et stort og lyst rum med borde og tilhørende bænke, hvor der højst kan sidde 8-10 personer, og hvor man nogle gange deler bord med andre kunder. Dette er ikke er særligt normalt, men den afslappede stemning og det sjove ved, at alle selv skænker cider lige så mange gange, de ønsker, betyder at der opstår en hel speciel atmosfære.

Et familieforetagende
Både i restauranten (ovenpå) og i ciderkælderen blander hele familien sig i de forskellige gøremål. Carlos og hans søn Asier tager sig af grillen og sørger for, at ilden er perfekt - varmen steger kødet, men uden at flammerne rører det, for dermed ændres smagen meget, og altid til det værre. Det lyder så simpelt, men størstedelen af grillrestauranterne i vores provins har ikke forstået det.

Vin bliver ikke serveret i ciderkælderen, men hvis man ikke bryder sig om cideren (hvilket ville undre mig meget), så kan man overlade valget af en god rødvin til Leire, og hun tager ikke fejl.

En ting er sikkert - den, som overgiver sig til cideren, skal følge de råd, som bliver givet: skænke små mængder og gentage det så ofte som nødvendigt.

Afstemning
****
0 stemmer afgivet
Skrevet af
Patricia Zimmermann
Patricia Zimmermann
Patricia Zimmermann
Sidrería Navarra Crta. Fuengirola-Mijas km. 4 • Tlf. 952 580 439 Åbent 13.30 til 16.00 og 20.00 til 23.30.• Tirsdag lukket.
Bedømmelse

Bedømmelsen foretages på en skala fra 1-10.

Mad kvalitet/pris:  7,5
Vinkælder:    
Kun cider
Brød:  8,0
Kaffe:   Ikke inkluderet
(kun på restauranten.)

Betjening:  6,5
Miljø: 8,0

Total:   7,5

La Cuenta

En enkelt menu til 30 euro pr. person. Omfatter:
- Chorizo i cider
- Auberginer med honning af rørsukker
- Torskeomeletter
- Oksehøjreb
- Grøn salat og pommes frites
- Ost med kvæde
- Cider ad libitum.
Navarrete

Bestil Håndbog
Lejligheder og villaer i Spanien til salg og leje
Kontakt Solkysten
Legal