Solkysten
AAEstates
Læs Solkysten
Bolig-udland
BoConcept Mijas
SOLKYSTEN - Januar 2012
Karen & Martin - et stykke med dansk
I et skandinavisk smørhul klods op af feriapladsen ligger restaurant Karen & Martin.
Her kan du få både hotdogs og luksusplatter i en varm atmosfære, som ikke tager sig af, at temperaturen falder udenfor.
Mange kender sikkert Karen og Martin fra deres tid i Club Danés, hvor de gennem otte år stod for restaurantdelen. For 11 år siden sagde de farvel til Danmark, hvor de drev en kro i Midtjylland, for i stedet at begynde forfra hos Dansk-Spansk Samvirke. For knap tre år siden var det igen tid til at søge nye udfordringer, og snakken var åbenbart kommet ud i krogene, for omkring juletid tilbød en spanier lokalerne bag markedspladsen til parret. Det var småt med betænkningstid, for der var andre interesserede, så Karen og Martin slog til. Således var tankerne om at blive selvstændige pludselig blevet til virkelighed. I februar 2009 slog de for første gang dørene op for nabolagets gæster.

Menu del día på dansk

Erfaringerne havde de gjort sig i Club Danés, og derfor følte de sig sikre på, at dansk mad havde sin berettigelse i det centrale Fuengirola. Menukortet byder blandt mange klassikkere på stjerneskud, fiskefrikadeller, platter og pariserbøf, og Karen kigger det løbende igennem for at se, om det er tid til at ændre på indholdet. Men det er ikke altid ligetil. 

”Jeg finder gerne på noget nyt i løbet af året, men jeg får aldrig lov til at tage andre retter ud af menukortet, fordi vores gæster bestiller det hele. En dag vil de have fiskefrikadeller, en anden dag sild eller tarteletter,” griner Karen.

Menukortet har dog gennemgået en vigtig udvikling på ét område. Nemlig da ’menu del dia’ blev tilføjet.  Martin var en smule skeptisk inden præsentationen, men dagens menu er blevet en kæmpe succes. Især spaniere springer på tilbuddet med tre retter for 8,50. Det kan være en sildemad til forret eller dagens suppe, og til hovedret er der så mulighed for blandt andet at vælge frikadeller med kartoffelsalat eller biksemad. Typisk er der fire-fem forretter og hovedretter at vælge mellem og en is til dessert. Og det er ikke kun spanierne, der falder for tilbuddet, for også turisterne hælder til den løsning, fortæller Martin:
”Førhen, når turisterne kom ind på restauranten, spurgte de efter dagens menu. Så måtte jeg sige, at det havde vi ikke, og finde et menukort frem i stedet. Når jeg så vendte mig om for at vise dem det, var de forsvundet!”

Når de skandinaviske gæster savner at smage andre dele af Danmark, end hvad menukortet tilbyder, så giver Karen sig gerne i kast med det. Det har betydet, at ugens lukkedag om torsdagen engang imellem bliver brugt til specialarrangementer, hvor menuen kan byde på for eksempel gule ærter, stegte ål eller sul. 

Populære arrangementer
I løbet af ugen lægger mange små foreninger vejen forbi. Mandag og fredag besøger kortspillerne restauranten, tirsdag eftermiddag mødes frimærkeklubben, og om fredagen kommer de lokale petanquespillere forbi og får slukket tørsten og sulten. På den måde er der en hel del, der benytter Karen & Martin som en slags klubhus, og i højsæsonen kommer mange gæster fra tirsdags- og lørdagsmarkederne, og naboerne i den norske forening kigger også ofte forbi. Alt sammen skaber et dejligt leben på stedet, men som om det ikke er nok, står Karen og Martin også selv for mange arrangementer. Onsdag er der bingo, og søndagen byder på due­spil, begge dele med spisning inden. Især søndagen er vældig populær og trækker snildt 100 personer til i spillet om fine præmier.

Ved større sportsbegivenheder som landsholdsfodbold og dansk boksning inviterer Karen og Martin også gæster indenfor. Faktisk er det blevet så populært at mødes på restauranten til disse begivenheder, at forudbestilling nu er nødvendig. De mange arrangementer er med til at gøre restaurant Karen & Martin unik i Fuengirola.

Plads til alle
Om en måned kan Karen og Martin fejre tre års fødselsdag i restauranten, der er blevet til et samlingssted for mange danskere i området. Nogle kommer for at bytte bøger og blade og få sig en øl eller en kop kaffe, andre har brug for parrets hjælp til at finde en lejlighed. Uanset ærinde er folk altid velkomne i restauranten, og det er også til at mærke på gæsterne, fortæller parret, for det smitter af på den i forvejen gode atmosfære. Hvis man føler sig en smule alene i Fuengirola, er der god mulighed for at lave om på det – det kræver blot, at man finder vej ned til Karen & Martin, hvor der altid er nogen at snakke med.                         

Andreas Hein

Afstemning
****
5 stemmer afgivet
Bestil Håndbog

Lejligheder og villaer i Spanien til salg og leje
Kontakt Solkysten
Legal